Six Sigma tulevaisuuden mahdollisuus!

Julkaistu  26.08.2005    Kirjoittanut     Tilaa RSS

mies_pos_kappyra.jpgMoni laatuammattilainen varmaan miettii tälläkin hetkellä onkohan Six Sigma jokin nopeasti ohimenevä "laatujuttu". Vastaus on yksinkertaisesti, että EI OLE.

Six Sigma on tällä hetkellä kansainvälisten laatuihmisten suurin mielenkiinnon aihe. Siitä kirjoitetaan paljon kirjoja sekä artikkeleita. Six Sigmasta on kirjoitettu lyhyessä ajassa yli kaksi sata kirjaa, eli enemmän kuin mistään muusta laatutekniikan aiheesta aikaisemmin samassa ajassa. Meidän omassa kirjastossakin on yli sata kirjaa, jotka löytyvät myös www.sixsigma.fi -sivuilta listattuna.

Äskettäin (Maaliskuu, 2005; VOL. 12 NO.2/ 2005) ilmestyneessä ASQ:n julkaisemassa Quality Management Journalissa oli Yhdysvaltalaisen yliopiston kahden professorein tekemä artikkeli, joka käsitteli aihetta, johtamisfilosofioiden elinkaaren pituuden ennustaminen. Artikkelissa verrattiin Six Sigmaa ja TQM sekä laatupiiritoimintaa (QC).

Asiaa lähestyttiin kirjoitettujen kansainvälisten julkaisuiden kautta, eli laatumenetelmien herättämästä kiinnostuksesta maailmalla. Artikkelissa esiteltiin kuinka paljon aikoinaan julkaistiin kansainvälisiä artikkeleita per vuosi laatupiireistä ja laatujohtamisesta. Heidän tutkimuksessa verrattiin TQM:n herättämää mielenkiintoa Six Sigman tuomaan mielenkiintoon. Artikkeleiden määrän ja "uuden" asian Six Sigma artikkeleiden välillä on todistettavasti olemassa yhteys, joka on tilastollisesti tarkasteltuna merkittävä. Kuvissa 1-4 on esitetty artikkeleiden määriä eri aikakausina. On odotettavaa, että mielenkiinto kasvaa Six Sigman osalta monikymmenkertaiseksi verrattuna TQM:n. Tämä sama dekaadien hyppäys on havaittavissa laatupiiritoiminnan(QC) ja TQM:n välillä.

artikkeleidenmaarat.jpg

Mistä tämä kymmenkertainen mielenkiinto koostu? Vastaus on todennäköisesti Six Sigmalla todistetusti saadut dramaattiset tulokset, sekä tiedon liikkumisen nopeus ja julkaisemisen helppous, jos vertaa kymmentä tai kahtakymmentä vuotta takaperin. Olennaisinta on kuitenkin filosofian tehon elinkaaren pituus.

Jos arvioimme Six Sigman "tehoa" ja mielenkiintoa Suomessa, voidaan katsoa, että Six Sigma ottaa vasta ensi askeleita tällä maankamaralla. Edessämme on vielä monta vuotta Six Sigman parissa. Jos suhteutetaan artikkeleiden määrä ja aikajana voidaan päätellä Six Sigman elinkaarta olevan jäljellä ainakin viisitoista vuotta, ks. kuva 5.

6s_tulevaisuus.jpg
Kuva 5. Kuvassa on esitetty eri laatujohtamisen filosofioiden elinkaaret, ja Six Sigman arvioitu elinkaari Suomessa.

 

Mikäli haluat tutustua Quality Management Journalin artikkeliin paremmin, alapuolella on lähdetiedot, tai jos haluat kopion artikkelista, ota yhteyttä minuun niin voin toimittaa kopion artikkelista. 

antti_piirainen.jpg
Antti Piirainen 

 

Lähteet:

 • ASQ; Quality Management Journal; Forecasting Management Philosophy Life Cycle: A Comparate Study of Six Sigma and TQM; 2005
 • Kansainvälisten suuryritysten julkaisut. Muutamia koottu www.sixsigma.fi sivujen kokemukset sivuille. 

Kommentoi

(Sähköpostiosoitettasi ei näytetä)
Syötä kuvassa näkyvät kirjaimet ja numerot.
Captcha koodi

Klikkaa kuvaa nähdäksesi uuden captchan.

  Kannattaa tutustua

  Kirjallisuutta ja uusia ideoita

  Siirry
  verkkokauppaan www.laatutieto.fi

  Meidät löydät